PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII

OPIS ZAWODU:

Pracownik pomocniczy gastronomii to osoba, która zajmuje się wykonywaniem prac pomocniczych w kuchni. W szeroko pojętej gastronomii brakuje zwykłych, szeregowych pracowników, którzy pomagają kucharzom. Jest olbrzymie zapotrzebowanie pracowników pomocniczych  rynku pracy.    Pracownik pomocniczy nie podejmuje decyzji dotyczących przyrządzenia poszczególnych potraw, ale przygotowuje je pod nadzorem. Zakres obowiązków pracownika pomocniczego gastronomii to m.in.:

  • utrzymanie porządku, zmywanie naczyń, czyszczenie sprzętów
  • przygotowywanie warzyw i owoców – obieranie, krojenie
  • gastronomiczny rozbiór mięsa
  • wykonywanie różnego rodzaju potraw zgodnie z poleceniem kucharza
  • porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych 

 

KARIERA ZAWODOWA

Miejsce pracy dla pracownika pomocniczego gastronomii to: hotele, motele, miejsca zbiorowego wypoczynku i uzdrowiska, internaty , firmy sprzątające, bary i restauracje. Pracownik pomocniczy znajdzie również  zatrudnienie w ruchomej bazie hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej.

Wreszcie może prowadzić  działalność gospodarczą na własny rachunek.

Pracownik pomocniczy gastronomii znajdzie zatrudnienie w  obiektach zbiorowego żywienia tj. restauracjach, stołówkach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych.

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej to kierunek utworzony decyzją MEN dla młodzieży z niepełnosprawnością w stopniu lekkim.

Kwalifikacja w zawodzie: HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.

Tytuł: pracownik pomocniczy gastronomii uczeń otrzymuje po zdaniu egzaminu z powyższej  kwalifikacji.

Symbol cyfrowy zawodu: 941203  

 

Skip to content