PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII
OPIS ZAWODU:
Pracownik pomocniczy gastronomii to osoba, która zajmuje się wykonywaniem prac pomocniczych w kuchni. W szeroko pojętej gastronomii brakuje zwykłych, szeregowych pracowników, którzy pomagają kucharzom. Jest olbrzymie zapotrzebowanie pracowników pomocniczych rynku pracy. Pracownik pomocniczy nie podejmuje decyzji dotyczących przyrządzenia poszczególnych potraw, ale przygotowuje je pod nadzorem. Zakres obowiązków pracownika pomocniczego gastronomii to m.in.:
- utrzymanie porządku, zmywanie naczyń, czyszczenie sprzętów
- przygotowywanie warzyw i owoców – obieranie, krojenie
- gastronomiczny rozbiór mięsa
- wykonywanie różnego rodzaju potraw zgodnie z poleceniem kucharza
- porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych
KARIERA ZAWODOWA
Miejsce pracy dla pracownika pomocniczego gastronomii to: hotele, motele, miejsca zbiorowego wypoczynku i uzdrowiska, internaty , firmy sprzątające, bary i restauracje. Pracownik pomocniczy znajdzie również zatrudnienie w ruchomej bazie hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej.
Wreszcie może prowadzić działalność gospodarczą na własny rachunek.
Pracownik pomocniczy gastronomii znajdzie zatrudnienie w obiektach zbiorowego żywienia tj. restauracjach, stołówkach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych.
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej to kierunek utworzony decyzją MEN dla młodzieży z niepełnosprawnością w stopniu lekkim.
Kwalifikacja w zawodzie: HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Tytuł: pracownik pomocniczy gastronomii uczeń otrzymuje po zdaniu egzaminu z powyższej kwalifikacji.
Symbol cyfrowy zawodu: 941203