KUCHARZ

OPIS ZAWODU:

Kucharz to zawód cieszący się dużą popularnością na rynku usług gastronomicznych. Idealny dla osoby, która lubi przyrządzać różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a także ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne.

Jeżeli chcesz:

umiejętnie stosować zasady zdrowego żywienia w praktyce,

dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw,

przygotowywać potrawy i napoje w oparciu o receptury gastronomiczne,

stosować odpowiednie techniki przygotowania potraw,

układać menu,

przygotowywać potrawy dietetyczne i wegetariańskie,

tworzyć własne przepisy i potrawy kulinarne,

nadzorować przygotowanie potraw, ozdabiać je i podawać klientom,

posługiwać się profesjonalnymi narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu posiłków… Jesteś we właściwym miejscu, zapraszamy do naszej szkoły!

KARIERA ZAWODOWA

Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy. Kucharz może być zatrudniony również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.

Kwalifikacja w zawodzie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

Tytuł: kucharz uczeń otrzymuje po zdaniu egzaminu z powyższej  kwalifikacji.

Symbol cyfrowy zawodu: 512001

Skip to content