CUKIERNIK

OPIS ZAWODU:

Cukiernik to zawód dla artystów smaku, osób odpowiedzialnych, obdarzonych zdolnościami manualnymi, posiadających wyczucie kolorów, smaków oraz perfekcyjne umiejętności dekoratorskie.

Jeżeli chcesz:

nauczyć się piec smaczne i niekonwencjonalne ciasta,

a przy tym wykazać się zdolnościami plastycznymi i manualnymi oraz umiejętnościami twórczymi,

obsługiwać profesjonalne narzędzia i maszyny potrzebne do produkcji wyrobów cukierniczych i ich dekorowania,

dobierać surowce do produkcji określonych wyrobów,

tworzyć wyroby cukiernicze (ciastka, ciasta lub torty) według własnych pomysłów i receptur,

sporządzać półprodukty i wyroby cukiernicze,

wdrażać nowości technologiczne,

stosować przepisy sanitarno- higieniczne,

podejmować i prowadzić działalność gospodarczą,

prowadzić dokumentację i rozliczać produkcję cukierniczą… Jesteś we właściwym miejscu, zapraszamy do naszej szkoły!

KARIERA ZAWODOWA

Typowymi miejscami pracy cukiernika są wszelkiego  rodzaju zakłady cukiernicze lub piekarsko-cukiernicze, zakłady wytwarzające półprodukty cukiernicze, we własnym zakładzie produkcyjnym w branży cukierniczej.

kwalifikacja w zawodzie: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.

 Tytuł: cukiernik uczeń otrzymuje po zdaniu egzaminu z powyższej  kwalifikacji.

 Symbol cyfrowy zawodu: 751201  

 

Skip to content